Ljuvligt god vietnamesisk lax och fräsch grapefruktsallad

Vi reser vidare kulinariskt i Vietnam. Det var rea på laxfile på Ica så, hittade ett underbart recept på just vietnamesisk lax av den irländske kocken Donald Skehan. Kanske den enda irländaren som kan laga gudomlig mat 😉 samt att han bor i Howth utanför Dublin en fantastisk by som vi vart i gör inte saken sämre.

Den fruktiga salladen vart riktigt fräsch! Egentligen skulle det vara pomelo i, men, hittade inga så vi ersatte med grapefrukt. Salladen såg verkligen inte ut som på bilden men vart riktigt fräsch o god. Receptet kommer från Monica Eisenmans bok om nudlar.

Nog om allt detta, nu receptet!

Laxen:

4 portionsbitar skinnfri lax

5 msk socker (kan säkert minskas till 3 msk)

2 msk vatten

1 rejäl tumme stor ingerdära, finstrimlad

3 vitlöksklyftor, tunnt skivade

1 röd chili, tunnt skivad

3 msk fisksås

1/2 dl vatten

3 salladslökar, tunnt skivade/strimlade

1/2 kruka färsk koriander

Några rejäla drag med pepparkvarnen

Laxen görs såhär!

Häll socker och 2 msk vatten i en traktörpanna. Låt sakta karameliseras tills brunt. Var försiktig så det ej bränns!

Ha sedan i vitlök, chili och ingerfära och rör om. Lägg ner laxen ovanpå och häll i resten av vattnet och fisksåsen. Locket på! Vänd laxen efter några minuter och småputtra tills klart. Strössla salladslöken, koriander och några drag med pepparkvarnen, jag hade svartpeppar.

Servera med jasminris och salladen nedan!

Salladen görs så här:

Blanda, filéer av 1 grapefrukt, 1/2 finhackad chili, en skvätt fisksås, lite farinsocker och nån matsked rostade kokosflingor. Krydda med färsk koriander, rostad lök och toppa med hackade jordnötter. Jag hade cashewnötter då jag inte hittade jordnötspåsen 🙂

Salladen är säkerligen snyggare om den göra på pomelo som har större och fastare ”fruktkroppar” i klyftorna.

 

Vietnamesisk lax

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s