Mina frallor – kalljästa och superenkla att baka

Godaste frallorna med minimalt med jobb!

Fina frallor

Frallorna tar dock lite tid att förbereda. Vi bakar dessa ofta så vi har till frukost på helgerna eller till lunch nu när man hemmajobbar i covid-tider.

Börja dagen innan och rör ihop degen i en stor degbunke. Jag brukar röra ihop på eftermiddagen.

  • 400 ml vatten, kallt-ljummet
  • 480 gram vetemjöl
  • 1/8 dels paket färsk jäst
  • 1/2 msk salt
  • 1-2 msk olja, typ raps eller god olivolja

Degen är ganska läs och kletig. Täck degbunken med plastfolie eller ett lock. Låt stå framme på köksbänken i ett par timmar så att den börjar jäsa. Ställ sedan in degbunken i kylen över natten.

Jag brukar använda vanligt vetemjöl. Men det går självklart att variera med t ex vetemjöl special, olika märken av mjöl eller ersätta en del av mjölet med durumvetemjöl.

Dagen efter ta fram degbunken. Degen ska nu ha jäst sakta och ha lite stora bubblor.

Så här bubblig är degen när den jäst klart.

Mjöla köksbänken rejält. Skrapa ut degen försiktigt med hjälp av en degskrapa eller slickepott i ett stycke. Mjöla rejält ovanpå degen. Platta ut degen försiktigt med fingertopparna till lite större än en A4 i storlek. Skär försiktigt degen i 12 bitar (3 långa rader med 4 bitar i varje). Flytta försiktigt bitarna till en plåt med bakplåtspapper.

Degen skuren i 12 bitar

Låt jäsa på plåten i mellan 30 min – 2 timmar lite beroende på hur pigg degen är. Vanlig rumstemeperatur är bäst, för varmt så flyter degen ut eftersom den innehåller så mycket vatten.

Du kan jäsa i kall ugn eller under plastfolie så att degen ej torkar. Använder du plastfolie så se till att plastfolien ej rör degen, då fastnar den. (jag brukar sälla 4 höga glas i kanterna av plåten och på så sätt bygga som ett plastfolietält ovanpå).

Grädda plåten i ca 250 grader värme, gärna med ånga, i mellan 10-15 minuter tills frallorna har fin färg. Ingen pensling behövs.

Du kan även röra ihop degen på fredagen och baka ut på söndagen, degen klarar sig länge i kylen och du kan ta lite mindre jäst bara. Man kan även ta lite mer jäst om man rör ihop sent på kvällen innan och ska ha till frukost. Prova dig fram!

Vill man ha tex vallmofrön på så strö det ovanpå innan istället för mjöl i samband med att du plattar ut degen.

Varsegod och njut med lite bregott på!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s